Lightroom : Preset


http://3.bp.blogspot.com/-GCeXjGLNtDM/T5y620NDInI/AAAAAAAABH0/KIFUnpDWmwA/s1600/comp1.jpg

Sweet Presets

Preset Download

Sweet Presets

Preset Download

Polo / Ralph Lauren Style

Preset Download

It's Preset Monday! (on Tuesday again)

Preset Download

Monday Presets – Vintage New York Look

Preset Download

PH GreenYellow for a bright and soft effect

Preset Download

Exclusively released on Presetsheaven

Preset Download Source

A lovely preset for wedding photography…

Preset Download Source

slightly underexposed original VivianChung's retro McDreamy Love's Baby Soft Less blue-street Kelsey Smith- Whisp Kelsey Smith- Sun Bleached Kelsey Smith- Seattle Center Hello Dave CP Dragan 6
Caption : Lightroom -> Collected_by_KrolSobieh ->McDreamy -> White Balance : As Shot



Caption : Lightroom -> Reno - > Reno -> Auto Tone


Know How :
1. Split subject & background
2. Subject : Topaz Adjust - > Potrait Drama
3. Subject : Topas Adjust - > Photo Pop
4. Background : Photoscape - > Filter -> Filem Effect - > Cinema Low -> Vignetting -> #2

Perak Photographer : First Sight

Seperti yang gua pot pet pot pet ritu [see here] berkenaan persatuan. Maka gua pun mulakan dengan langkah create group Perak Photographer di facebook. Dari masa ke semasa gua nengok penambahan ahli semakin bertambah. Dari seketoi gua sorang2x je dalam tue...tambah lagi sorang ...dah berdua... Lama lama makin bertambah. Sehingga ke 13 Jan 2012, bertambah-tambah lagi golongan profesional dan otai2x dalam group tersebut.

Disebabkan gua nie suke nak nengok orang kita bersatu especially dalam arena photography, maka gua pun nak le bersama-sama sit down dengan yang lelain untuk BERSATU bersama.

Maka, pada December 17, 2011 .......maka gua pun mencadangkan kepada member dalam Perak Photographer untuk sit down bersama-sama pada 8 Jan 2012. Setelah pet pot pet pot dalam tue... semua yang ada masa setuju untuk sit down pada 8 Jan 2012.

Bila detik harinya telah tiba, individu-individu dibawah telah hadir bersama-sama berbincang dan bersama-sama menembak selepas berbincang di kedai Vangge Ipoh



Berdiri dari kiri
---------------
1. Jaja ( fb : Sajaratul Nur Shamsor | Bidor )
2. Man ( fb : Muhammad Razzman Alejandro | Kuale )
3. Wan ( fb : Azwan Dahalan | Batu Gajah)
4. Tun ( fb : Tun Muhammad Edward Hasbi | Ipoh )
5. Bad ( fb : Badiohissam Badiozaman | Kuale )
6. Sal ( fb : Sebalik Bunga | XXX)
7. Hakmal ( fb : Hakmal Rabah | Kuale )
8. Nazir ( fb : Nazir Haikal | Teluk Intan)
9. Din ( fb : Mohd Sahharudin | Teluk Intan)
10. Shahdan Zainal ( fb : Shahdan Zainal | Teluk Intan)
11. Aie ( fb : Aie Rizal | Teluk Intan)
12. Shahril ( fb : Shahril Hezrin | Kuale)
13. Rosli ( fb : Rosli Kamaruddin | Kledang)

Tiada dalam gambar
---------------------
1. Isteri Wan - jaga anak dalam keta
2. Fzle Zainal - membuat pembayaran tapi lewat hadir. Terpelecot time joging pagi 8 Jan 2012

Kepada mereka-mereka yang hadir, jutaan terima kasih gua berikan kepada korang semua kerana sudi meluangkan masa berharga mereka untuk bersama-sama pada 8 Jan 2012 tersebut. [Sebenarnya gua rasa suprise sikit kerana gua jangkakan 7-8 orang je yang hadir. Rupa2xnya sampai 13 orang yang dok bersama berbincang]

Special thankx juga kepada :

1. Muhammad Razzman Alejandro a.k.a Man yang sudi bawak talent yang mampu mendarahkan hidung memasing.
2. Badiohissam Badiozaman a.k.a Bad yang sudi print dokumen.
3. Shahril yang sudi set port meeting dan outing di pekan lama

Walaupun gua tak pernah bersua dengan mereka sebelum tetapi gua tahu ...sememangnya mereka bersaudara ngan gua. Apa buktinya? Kerana mereka adalah warga negeri PERAK.

Terima kasih sekali lagi.

Why Berpersatuan

Dunia ini luas. Terlalu luas. Peratusan keluasan negara Malaysia adalah 0.064782227% dari keluasan seluruh dunia.Ini menunjukkan 99.93521777% keluasan di seluruh dunia yang wajar kita eksplore. Dalam aspek market fotografi, masih lagi banyak segmen market boleh diterokai. Dalam bidang pengiklanan sahaja, makan pun tak perabih kalau perkhidmatan kita dapat meneroki pasaran antarabangsa.

Soalan disini, bagaimana kita mahu perkhidmatan kita menembusi antarabangsa. HOW??

Dalam perniagaan terma peluang haruslah dieksplotasi dengan lebih agresif. Apa sahaja peluang yang ada, wajar diterokai. Jadi atau tidak ..belakang cerita. Once jadi........itu namanya success story.

Langkah menjalankan perniagaan fotografi adalah langkah pertama. Bermula dengan one man show, gua mengorak langkah.2 year gua telah running biz in photography. Alhamdulillah dengan rezeki yang tuhan bagi.

Angka 2 tahun tue.. adalah tahun yang kritikal kerana semuanya adalah bermula dari zero. Tiada segmen market didefinasikan. Gambar pun...takde la hardcore sangat.Nama/branding pun tak orang tak kenal.

Sepanjang 2 tahun menjalankan perniagaan berasaskan fotografi guna nampak jaringan sesama individu (network) adalah intipati utama dalam menjalankan perniagaan. Tanpa rangkaian, produk atau perkhidmatan kita tidak dapat mengorak langkah untuk menembusi market.

Semuanya akan berlaku jika rangkaian kita cantik. Rangkaian yang dimaksudkan adalah dari kawan-kawan, sanak saudara dan lain-lain. Kebarangkalian untuk mendapatkan rangkaian yang tinggi bermaksud kadar penembusan kepada market juga akan tinggi. Dalam erti kata lain........mahsyuk ma.

So.......... dengan adanya pertubuhan ......gua rasa .......kebarangkalian kita untuk menembusi market adalah lebih tinggi. Oleh itu marilah kita bersama-sama move forward untuk kita terus berjihad di dalam bidang ekonomi.

Oleh sedemikian, gua meletakkan visi dan misi seperti ini

Visi : Menjadi pertubuhan fotografi bertaraf dunia
Misi : Menguasai pasaran antarabangsa


Selamat berfotografi semua...